Västkustens råvaror på japanskt vis

Förutsättningen för god sushi är bra råvaror, vi köper in fisk och grönt till så hög kvalitet som möjligt. Stora delar av fiskutbudet är idag odlat. Fler och fler övergår till landbaserade odlingar med slutet kretslopp som anses vara ett miljömässigt bättre alternativ än  havsodlingarna. En del fisk är fortsatt viltfångad men utbudet har krympt de senaste åren.. Vi gör vad vi kan för att servera det som är bäst för både människor och miljö och undviker rödlistade arter och tveksamma fångstmetoder.

Utan tvekan den bästa sushin jag ätit i hela världen. Och jag har rest en del.

Tripadvisor, juli 2015

Sushi blir inte så mycket bättre än så här.

Tripadvisor, februari 2016

Mycket fräsch och välsmakande sushi! Rekommenderas!

Google, januari 2018

SUSHI uppstod i Japan under Edo-perioden (1600 – 1867). Sushin var då snabbmat för de fattiga; enkel, snabb och billig. Sedan dess har sushin förfinats och idag förknippas den med lyx och festligheter. I Japan var det länge något man bara åt vid festliga tillfällen, absolut ingen vardagsmat. En gammal tradition som lever kvar sedan sushins ursprung är att den äts med händerna. Man tar en bit och doppar den i soya. Vill ni pröva så be om en oshibori, en tvättlapp.

När sushin utvecklades och förfinades blev den allt mer exklusiv. SUSHIBAREN är både en matplats och en social mötesplats. Man sitter ner vid bardisken och talar med sushi- mästaren, sedan beställer man sushin bit för bit. Man ska absolut inte fråga vad det kostar. Det är fortfarande så att vissa inte äter sushi av rädsla för att de inte ska kunna betala notan. Idag börjar även Japanerna äta sushi som snabbmat tack vara rullbandssushin som började dyka upp under 1980-talet.