Västkustens råvaror på japanskt vis

För att kunna servera god mat behövs färska och fina råvaror. Därför ser vår meny olika ut beroende på vilken fisk som är finast för dagen.

Våra kockar gör sushi på japanskt vis. Varje bit görs från grunden. Och på vår meny hittar du inte ål eller jätteräkor, eftersom vi har valt att inte servera några rödlistade fiskar.

Vår filosofi är att sammanföra klassisk japansk matlagningskonst med utvalda råvaror. Vår fisk kommer från Läjet strax söder om Varberg.  Innehållet ändrar sig organiskt i takt med årstiderna och dagens fångst.

Det du alltid kan lita på är att vi ger dig god mat gjord på färska och prima råvaror.

Utan tvekan den bästa sushin jag ätit i hela världen. Och jag har rest en del.

Tripadvisor, juli 2015

Sushi blir inte så mycket bättre än så här.

Tripadvisor, februari 2016

Mycket fräsch och välsmakande sushi! Rekommenderas!

Google, januari 2018

SUSHI uppstod i Japan under Edo-perioden (1600 – 1867). Sushin var då snabbmat för de fattiga; enkel, snabb och billig. Sedan dess har sushin förfinats och idag förknippas den med lyx och festligheter. I Japan var det länge något man bara åt vid festliga tillfällen, absolut ingen vardagsmat. En gammal tradition som lever kvar sedan sushins ursprung är att den äts med händerna. Man tar en bit och doppar den i soya. Vill ni pröva så be om en oshibori, en tvättlapp.

När sushin utvecklades och förfinades blev den allt mer exklusiv. SUSHIBAREN är både en matplats och en social mötesplats. Man sitter ner vid bardisken och talar med sushi- mästaren, sedan beställer man sushin bit för bit. Man ska absolut inte fråga vad det kostar. Det är fortfarande så att vissa inte äter sushi av rädsla för att de inte ska kunna betala notan. Idag börjar även Japanerna äta sushi som snabbmat tack vara rullbandssushin som började dyka upp under 1980-talet.

Japaner dricker mycket GRÖNT TE. Det är också den traitionella drycken till sushi. Teet neutraliserar smaken på tungan efter varje sushibit. På så vis kan man njuta till fullo av varje bits unika smak. Traditionellt ansågs teet också döda eventuella bakterier som kunde uppkomma i samband med att man åt rå fisk. Det gröna te från Fukada en, som vi serverar på Sushi Minami, kommer från samma område i Japan som vi, från Shinshiro. Te-odlaren är en vän till oss. Vi är stolta över att kunna servera våra gäster odlarens personliga urval enbart för Sushi Minami.